Pakastettaessa säilytät vihannesten ja marjojen vitamiinit ja ravintoarvot

Pakastevihanneksilla on usein turhaan huono maine. Todellisuudessa on pakastaminen paras, helpoin ja halvin tapa käyttää laadukkaita vihanneksia ja marjoja ympäri vuoden. Tuoreena pakastetut vihannekset säilyttävät vitamiinit ja hyödylliset ravintoaineet paremmin kuin kellarissa säilytys.

Parhaan säilyvyyden ja laadun takia tulisi elintarvikkeet pakastaa mahdollisimman nopeasti ((-18-26 °C) sillä hidas pakastus jäähdyttää elintarvikkeessa sisältyvän nesteen muodostaen suuria teräviä kristalleja jotka rikkovat solurakennetta. Tämän tuloksena muuttuvat pakastetut elintarvikkeet, erityisesti hedelmät ja vihannekset, sulattaessa vetisiksi. Nopean pakastuksen ansiosta muodostuvat pienet kristallit jotka eivät heikennä elintarvikkeiden laatua sulatuksen yhteydessä.
 
Marjoista voi pakastusta varten tehdä myös vähäsokerista tuorehilloa, joka muistuttaa talvella kesästä. Tuorehillo sopii hyvin pannukakun, lettujen tai jonkun muun jälkiruuan päälle. Marjat kannattaa kerätä kuivalla säällä ja pakastaa heti. Marjoihin, joita käytetään jälkiruokiin tai syöntiin sellaisenaan, täytyy pakastettaessa lisätä varmasti myös sokeria. Sokeri imeytyy marjojen solurakenteeseen säilyttäen sulattaessa niiden värin, maun ja muodon. Sokeri auttaa säilyttämään paremmin myös marjoissa sisältyvää C-vitamiinia. Jos pakastat marjat ilman sokeria, muuttuu sulattaessa niiden muoto sekä väri ja lisäksi marjat erittävät liian paljon nestettä.
 
 
Parhaan säilyvyyden takaamiseksi tulisi pakastetut vihannekset säilyttää sopivassa pakkauksessa. Suositeltavaa olisi käyttää erityisiä pakastuspusseja tai tiiviisti suljettavia pakastusraseja. Materiaalin täytyy olla sellaista, ettei sen läpi imeydy kosteutta ja aromeja. Lisäksi materiaalin pitää suojata kuivumiselta ja iskuilta. Herkät marjat kuten mansikat ja vadelmat tulisi ensin pakastaa yhtenä kerroksena ohuella alustalla tai leivinpaperilla. Sen jälkeen kun marjat ovat perusteellisesti pakastuneet, voidaan ne nostaa pakastusrasiaan tai –pussiin.
 
Pakastamiseen sopivat marjat: mansikka, mustikka, vadelma, karviaismarja, puna- ja mustaherukka, karhunvatukka, puolukka, karpalo, pihlajanmarja, hilla sekä tyrnimarja.
Pakastamiseen sopivat vihannekset: parsakaali, kukkakaali, porkkana, herne (myös nuoret palkot), turkin pavut, sokerimaissi, purjo, paprika ja kurpitsa.
Pakastamiseen ei sovellu: tuoresalaatti, tomaatti, kurkku, sipuli, valkosipuli, ruohosipuli, retiisi, piparjuuri ja peruna.
Pakastaa voi myös erilaisia yrttejä kuten pinaatti, persilja, basilika, salvia, tilli, meirami, rosmariini, rakuuna jm. Pakastettavat yrtit voi pilkkoa pieneksi jotta niitä voidaan käyttää tarvittaesaa pieninä annoksina.
 
akastettava vihannes täytyy pestä ja kuivata, tarvittaessa myös kuoria ja pilkkoa pienemmiksi paloiksi. Pitkäaikaisen pakastusprosessin aikana vihannesten muoto, väri ja rakenne heikkenee. Tämän estämiseksi tulisi ennen pakastamista kuumakäsitellä vihanneksia eli laittaa ne kiehuvaan  veteen 2-5 minuutiksi ja heti sen jälkeen jäähdyttää kylmän veden alla (pysäytetään kiehumisprosessi). Tämän menettelyn ansiosta säilyy vihannesten luonnollinen väri paremmin ja niitä on helpompi laittaa rasioihin. Vihanneksia voi pakastaa myös valmis-sekoituksina jotka voidaan sitten tarvittaessa laittaa sulattamatta kiehuvaan veteen tai wokkipannulle.
 

Pakastimet voidaan jakaa neljään lämpötilaluokkaan:

[∗] min. lämpötila maks −6 °C: säilyvyysaika maksimissaan 1 viikko.
[∗∗] min. lämpötila maks −12 °C: säilyvyysaika maksimissaan 1 kuukausi.
[∗∗∗] min. lämpötila maks −18 °C: säilyvyysaika 3 - 12 kuukautta riippuen tuotteesta (liha, vihannekset, kala)
[∗∗∗∗] min. lämpötila maks −18 °C: säilyvyysaika 3 - 12 kuukautta.
 
Vaikka kolmen ja neljän tähden pakastimissa on sama lämpötila ja säilyvyysaika, soveltuu vain neljän tähden pakastin tuoreen ruuan pakastamiseen sillä siinä on pikapakastus-toiminto (min. lämpötila - 26°C). Pikapakastus-toiminnon ansiosta syntyy pieniä jääkristalleja jotka takaavat laadukkaan pakastustuloksen.
 

 

Pakastinkaapit verkkokaupassamme

 

Vihjeitä arvostelun kirjoittamiseen:
  • Älä julkaise sähköpostiosoitteita, puhelinnumeroita eikä URL-osoitteita
  • Älä julkaise linkkejä sisältöön tai sivustoihin
  • Älä antaa suosituksia ostaa muualla

Lisää arvostelu

CAPTCHA
Syötä vieressä oleva kirjainyhdistelmä

Tallenna

Kommentti

Direct123 suosittelee